Er liljer altid Liljer ?

Er liljer altid Liljer?

 

Nej, det er de ikke!

 

Spørgsmålet kommer ofte op blandt planteinteresserede, fordi så mange blomster kaldes et eller andet med lilje i det almindelig brugte danske eller engelske navn. I disse internettider er vi jo tilbøjelige til at oversætte direkte fra engelsk til dansk og har derved i de seneste år fået endnu flere planter, der kaldes – lilje. Desuden er der i nutiden en tendens i sproget til at korte ord ned og, hvem ved, måske er det derfor enkelte haveejere f. eks, konsekvent kalder Hemerocallis, Daglilje, for en lilje. Endda hos enkelte firmaer, som handler med frø, ses desværre en inddeling hvor helt forkerte planter sælges under fællesbetegnelsen ”liljer”.

 

I gamle dage fik en plante i folkemunde ofte et navn med lilje,  –  eller rose, for at gøre den finere end den oprindelig blev regnet for, men dengang var der mere respekt om de oprindelige planter med navnet så planternes danske navn blev sammensat, f.eks. Dag-lilje.

 

Så igen, nej, en lilje er ikke altid en Lilje. De opmærksomme har sikkert bemærket at jeg skriver det ene med småt og det andet med stort, som man normalt gør ved et plantenavn. En Lilje er nemlig en Lilium. En Lilje (Lilium) kan altid kendes ved at den er en løgvækst med skællet løg. At omtale andre planter kun som liljer er misvisende, da de botanisk set ikke er liljer.

 

Lilium er den store planteslægt som har været kendt og elsket i tusinder af år. Vi møder den overalt i historien, på billeder, i sange, i digte og i beskrivelser fra gammel tid. Symbolet på noget skønt, noget rent. Navnet ses i Højsangen fra Det Gamle Testamente. Højsangen er en hyldest til kærligheden, og netop Liljen er brugt flere gange i beskrivelsen af kvinden. I kristendommen blev Liljen brugt som et symbol på uskyld, renhed, Jomfru Maria og Treenigheden.

 

Hvem har ikke set et billede af Madonna med en hvid Lilje, ofte er det Lilium candidum, en meget smuk hvid lilje, som desværre ses alt for sjældent i nutidens haver.  Ærkeenglen Gabriel afbilledes ofte med en hvid Lilje i hænderne, Liljen anses for hendes symbol. I katolske kredse bruges ofte en anden dejlige hvid Lilje, Lilium longiflorum. Den ses også i forbindelse med mange helgener og bruges gerne i katolske kirker som dekoration.

 

Billeder af L. candidum og L. longifolium samt evt. af Gabriel eller Madonna med en hvid Lilje

 

I digtningen, både blandt store kunstnere som f.eks. H. C. Andersen og i folkelige viser og skillingsviser er Liljen også blevet brugt i beskrivelsen af kvinder. Når det så ikke gik kvinden så godt længere, blev der talt om en ”falden Lilje” eller en ”knækket Lilje”. Gårdsangervisen ”Rendestenes Lilje” er et eksempel på sidstnævnte.

En gårdsangerkvartet kaldte sig ”Rendestenens Liljer” De fortolkede gårdens, gadens, værtshusenes og de frie fugles musik, så godt og seriøst at det skaffede dem flere danske kulturpriser.

 

Navnet ”lilje” er også brugt i ”Den Franske lilje” (Fleur-de-lis), oprindelig et symbolet på det franske monarki. Figuren er ikke en Lilje, men en stiliseret Iris. Dette symbol blev valgt af den franske konge Klodevig 1. efter han i 507 havde besejret Vestgoterne. Det skulle minde om den gule Iris (Iris pseudacorus) som voksede i kongens hjemegn ved floden Senne i Belgien.

Symbolet har været brugt i mange forbindelser, bl.a. på mønter.  I 1995 blev der ved Karlslunde strand fundet en mønt der er blevet præget under Erik Menved (1286 – 1319). På den ene side ses liljen, der sandsynligvis henviser til liljen i kongens segl hvor hans septer prydet med med liljen i toppen.

 
Billede af den franske lilje

 

Symbolet Den Franske lilje blev valgt af Robert Baden-Powel som symbol på spejderbevægelsen. Den bliver også brugt i flere danske Byvåben (Gram, Glostrup, Brovst, Børkop og tidligere Vejle).

 

Odense Liljen

Billede af en ældre udgave af Odense Byvåben hvor Knud den Hellige ses skrævende over ”liljen” På banneret som kongen holder i sin højre hånd ses også en fransk lilje. Den såkaldte ”sværdlilje” mellem Skt. Knuds ben skulle hentyde til den økse, som kongen blev dræbt med i 1086.

 

Den kaldes også – nok mest lokalt – for Odense liljen, idet den siden middelalderen er anset for et symbol for Odense. Den blev første gang afbilledet på et segl med Knud den Hellige fra 1460. Da Odense by også brugte et segl kun med Den Franske lilje som motiv har der været spekulationer om det skulle være byens oprindelige byvåben, men det kan ikke siges med sikkerhed. Ved restaurering af Odense Domkirke omkring 1870 blev der lavet en ny udsmykning i middelalderstil med blandt andet Odense-liljen som motiv.

Odense Liljen pryder mange offentlige bygninger i Odense.

Odense-liljen er også blevet brugt af mange foreninger og lignende, som en markering af, at de stammede fra Odense. Således Odense Gymnastikforening (OGF) hvis sportsudøvere bar liljen på brystet, når de stillede til kamp når de stillede op i deres klubdragt i.

 

 

 

Når så mange andre planter i folkemunde kaldes noget med lilje, skyldes det, som tidligere nævnt, netop at Liljen altid har været anset for en fornem blomst. Liljer vokser relativt langsomt og breder sig ikke så hurtigt som flere andre planter, derfor var Liljeløg meget kostbare og forbeholdt de rigeste. De stod i kongers og herremænds haver. De stod ved kirker og klostre, hvor de også blev brugt i datidens medicin, og derfor kom ud i apotekerhaverne. I 1800-tallet begyndte Liljen at finde vej til de større bondegårdshaver, sandsynligvis gennem præstegårdshaverne. Først i 1900-tallet kom de ud til alle. I dag er det ikke noget problem at skaffe sig en Lilje og prisen er, lige som andre løg, faldet betydeligt. Hvis man ikke er for kræsen, hvad kvalitet og art angår, kan de i forårstiden købes til under 10 kr. pr. løg i diverse discountbutikker.

 

Billeder sættes ind, find motivet Madonna med lilje. Evt. ærkeenglen Gabriel.

Billeder af L. candium og L. longiflora

 

Det er altså helt forkert når en haveejer fortæller han/hun har sådan nogle smukke gule liljer i haven og så er det egentlig Hemerocallis, Daglilje.

 

Ja, Dagliljer, Hemerocallis, tilhører liljefamilien (Liliaceae) selv om det er lidt langt ude, men det er ikke en lilje. Dagliljen har ikke noget løg, men tykke rødder. Den deler sig og danner ret hurtigt en hel tue af planter.

 

Billede af dagliljer,(vildart), gerne både blomst plantegruppe og enkelt plante hvor roden ses.

 

Liste med andre planter i hvis mere eller mindre kendte almindelige danske navn ”lilje” forekommer .

 

Afrikansk skærmlilje: Agapanthus africanus

Afrikas blå lilje: Agapanthus praecox

Amazonelilje: Eucharis amazonica

Ananaslilje: Eucharis

Apostellilje: Neomarica

Bakke gøgelilje: Platanthera bifolia ssp. bifolia

Blodlilje: Scadoxus

Buelilje: Cyrtanthus brachyscyphus syn. Valotta

Bølgebladlilje: Hosta undulata

Callalilje: Zantedeschia aethiopica

Cobralilje: Darlingtonia

Daglilje: Hemerocallis

Dorthealilje: Leucojum vernum

Duftlilje: Acidanthera bicolor syn. Gladiolus callianthus

Dværg-Påskelilje: Narcissus asturiensis

Dødslilje: Asphodelus aestivus

Englilje: Heloniopsis orientalis var. breviscapa

Fjortendagslilje: Dietes

Flagermuslilje: Tacca

Fredslilje: Spathiphyllum wallisii

Frynset lilje: Thysanotus multiflorus

Græslilje: Sisyrinchium

Græstørvslilje Liriope

Guernseylilje: Nerine bowdenii

Guernseylilje: Neríne unduláta

Gymea lilje:  Doryanthes excelsa

Hvidgul skovlilje: Cephalanthera damasonium

Ingefær lilje: Zantedeschia aethiopica

Inkalilje: Alstroemeria aurantiaca

Jacobslilje: Sprekelia formosissima

Junkerlilje: Asphodeline lutea

Kaffelilje: Schizostylis coccinea

Kaplilje: Galtonia

Karamellilje: Belamcanda chinensis

Kejserindelilje: Hymenocállis advance

Kejserindelilje: Ismene

Kejserlilje: Fritillaria imperialis

Klatrelilje Gloriosa

Klokkeskærmlilje: Agapanthus campanulatus

Kæmpelilje: Cardiocrinum giganteum

Langsporet gøgelilje: Platanthera bifolia ssp. Latiflora

Lap-Gøgelilje: Platanthera obtusata

Lilje konval: Convallaria majalis

Malerbørste lilje: Scadoxus puniceus

Mønje lilje: Clivia miniata

Orange flodlilje: Crinum bulbispermum

Palmelilje: Yucca

Paradislilje: Paradisea liliastrum

Pinselilje: Narcissus poeticu

Prærielilje: Camassia

Påskelilje: Narcissus pseudonarcissus

Rød skovlilje: Cephalanthera rubra

Sarnielilje: Neríne unduláta

Septemberlilje: Cyrtanthus elatus syn. Vallota speciosa

Skov-gøgelilje: Platanthera chlorantha

Skovlilje: Cephalanthera

Skærmlilje: Agapanthus praecox

Spydlilje: Doryanthes

Stjernelilje: Arthropodium candidum

Storblomstret kæmpelilje: Cardiocrinum giganteum

Sumplilje: Vallisneria spiralis

Sværdlilje: Iris, især Iris pseudacoris

Sværd-skovlilje: Cephalanthera longifolia

Tigerlilje: Tigridia

Tudselilje: Tricyrtis

Vespalilje: Dichotoma

Væbner lilje: Habranthus robustus

 

Her i Danmark har vi ikke ret mange planter hvis almindelige danske navn er noget med lilje i forhold til hvad de har i andre lande, det ses af næste liste. Men alligevel er der flere som allerede har fundet vej til den danske liste fordi de er solgt med et direkte oversat navn. De fleste af de nævnte planter tilhører Liliaceae s.l. d.v.s. det er en planteslægt der regnes for eller har været regnet med i Liljefamilien. Bemærk, flere planter har samme engelske navn, lige som én plante ofte har flere engelske navne.

 

 

 

 

Andre planter i hvis almindelige engelsksprogede navn ”lily” forekommer:

 

Adobe lily: Fritillaria pluriflora

Afghan lily: Schizostylis

African blue lily: Agapanthus africanus

African corn lily: Ixia maculata

African lily: Agapanthus

Ajo lily: Hesperocallis undulatus

Altai lily: Ixiolirion

Amazon lily: Eucharis grandiflorus

American wood lily: Trillium

Angels lily: Ismene

April fool lily: Boophane

Aquatic bog lily: Amaryllis cousins

Arum lily: Zanteschia aethiopica

Asphodel lily: Asphodeline

Asphodel lily: Hemerocallis flava

Atamasco lily: Zephyranthes atamasco

August lily: Amaryllis belladonna

August rain lily: Zephyranthes candida

Australia lily: Blandfordia

Autumn zephyr lily: Zephyranthes candida

Autumn zephyr lily: Zephyranthes candida

Avalanche lily: Erythronium

Aztec lily: Sprekelia formosissima

Barbados lily: Hippeastrum equestre

Bead lily: Clintonia

Belladonna lily: Amaryllis belladonna

Bengal lily: Crinum zeylanicum

Berg lily: Cyrtanthus syn Valotta

Berg lily: Galtonia candicans

Bethlehem lily: Eucharis grandiflora

Black lily: Fritillaria camschatcensis

Blackberry lily: Belamcanda chinensis

Blood lily: Haemanthus

Blue altai lily: Ixiolirion

Blue bead lily: Clintonia

Blue flax lily: Dianella caerulea

Blue lily of the Nile: Agapanthus umbellatus

Blue lily: Ixia

Boat lily: Tradescantia spathacea

Brasilian parrot lily: Alstroemeria pulchella

Brisbane lily: Proiphys cunninghamii syn Eurycles cunninghamii.

Bugle lily: Watsonia

Bush lily: Clivia miniata

Caffre lily: Schizostylis coccinea

Calla lily: Zanteschia aethiopica

Candle lily: Eremurus bungei

Candy lily: Pardancandra norrisii

Canna lily: Canna

Cape belladonna lily: Brunsvigia

Cape coast lily: Crinum macowanii

Cape lily: Agapanthus africanus

Cape lily: Crinum

Cape lily: Crinum longifolium

Caribbean lily: Hymenocallis caribaea

Caribbean lily: Ismene

Celestial lily: Iris kaempferi

Cerulean flax lily: Dianella ensifolia

Checkered lily: Fritillaria meleagris

Chemise lily: Erythronium grandiflorum

Chicken-gizzard lily: Crinum

Chilean lily: Alstroemeria

Chinese sacred lily: Narcissus tazetta

Chocolate lily: Fritillaria biflora

Cliff lily: Gladiolus carmineus

Climbing lily: Gloriosa

Clivia lily: Clivia miniata

Cobra lily: Arisaema

Cobra lily: Darlingtonia

Cobra voodoo lily: Amorphophallus riveri

Coffee lily: Schizostylis

Copper lily: Habranthus tubispathus

Copper zephyr lily: Zephyranthes longifolia

Corn lily: Clintonia borealis

Corn lily: Gladiolus

Corn lily: Ixia

Corn lily: Veratrum californicum

Crinum lily: Crinum longifolium

Crocus lily: Zephyranthes

Cuban lily: Scilla peruviana

Curly lily: Erythronium giganteum

Custard lily: Hemerocallis flava

Daffodil lily: Amaryllis

Darling lily: Crinum flaccidum

Day lily: Hemerocallis

Delicate lily: Chlidanthus

Desert lily: Hesperocallis undulata

Desert mariposa lily: Calochortus kennedyi

Dobo lily: Cyrtanthus brachyscyphus syn. Vallota

Doubting Mariposa lily: Calochortus ambiguus

Dragons head lily: Gladiolus cooperi

Drummond rain-lily: Cooperia drummondii

Easter lily: Zanteschia aethiopica

Easter lily: Zephyranthes atmaso

Egyptian lily: Zanteschia aethiopica

Eucharist lily: Eucharis grandiflora

Evening rain-lily: Cooperia drummondii

Evening-star rain-lily: Cooperia drummondii

Fairy lily: Zephyranthes candida

Fairy lily: Zephyranthes rosea

Fawn lily: Erythronium

Fire lily Clivia miniata

Fire lily: Cyranthus syn. Vallota

Fireball lily: Haemanthus

Fireball lily: Scadoxus

Flag-lily: Iris versicolor

Flame lily: Clivia miniata

Flame lily: Doryanthes excelsa

Flame lily: Gloriosa

Football lily: Haemanthus

Football lily: Scadoxus

Fortnight lily: Moraea

Foxtail lily: Eremurus

Fringe lily: Thysanotus multiflorus

Fringed lily: Thysanotus multiflorus

Frost lily: Cooperia

Frosted peruvian lily: Alstroemeria pulchella

Garland lily: Narcissus pseudonarcissus

George (St. George) lily: Cyrtanthus syn Vallota

Giant lily: Cardiocrinum giganteum

Giant lily: Doryanthes excelsa

Giant snake voodoo lily: Amorphophallus campanulata

Giant spider lily: Crinum amabile

Ginger lily: Hedychium

Glacier lily: Erythronium parviflorum

Globe lily: Calochortus

Glory lily: Gloriosa

Golden lily: Lycoris aurea

Golden spider lily: Lycoris aurea

Ground lily: Trillium cernuum

Ground lily: Zephyranthes atamasco

Guernsey lily: Nerine sarniensis

Gunnison’s mariposa lily: Calochortus gunnisonii

Gymea lily: Doryanthes excelsa

Hardy swamplily: Crinum bulbispermum

Heartleaf lily: Marianthemum

Himalayan lily: Cardiocrinum giganteum

Holy Cross Water lily:  Victoria cruziana

Hurricane lily: Lycoris

Ifafa lily: Cyrtanthus mackenii

Illawarra lily: Doryanthes excelsa

Inanda River lily Crinum moorei

Inca lily: Alstroemeria pelegrina

Indian lily: Camassia

Ismene lily: Ismene

Ixia lily: Ixia

Jacobean lily: Sprekelia formosissima

Japanese spider lily: Nerine

Jersey lily: Amaryllis belladonna

Jersey lily: Cyrtanthus syn. Vallota

Jerusalem lily: Crocosmia masoniorum

Josephines lily: Brunsvigia josephinea

Joss lily: Narcissus tazetta var. orientalis

Kaffir lily: Clivia miniata

Kaffir lily: Schizostylis coccinea

Kahili lily: Hedychium

Kings crown lily: Fritillaria imperialis

Knights star lily: Hippeastrum

Knysna lily: Cyrtanthus syn. Valotta

Lavender globe lily: Allium senescens

Lavender mountain lily: Ixiolirion tataricum

Leek lily: Allium porrum

Lemon lily: Hemerocallis flava

Lent lily: Narcissus pseudonarcissus

Leopard lily: Belamcanda chinensis

Leopard lily: Lachenelia

Lily leek: Allium moly

Lily of Peru: Alstroemeria

Lily of the Altai: Ixiolirion tataricum

Lily of the Amazon: Eucharis

Lily of the desert: Hesperocallis undulata

Lily of the field: Anemone coronaria (Salomons sang 2:1,4:5, 6:2, Isaiah 35:1)

Lily of the field: Ornithogalum umbellatum

Lily of the field: Stenbergia lutea

Lily of the incas: Alstroemeria pelegrina

Lily of the Nile: Agapanthus

Lily of the Nile: Zanteschia aethiopica

Lily of the Valley: Convallaria

Lilly of Vally: Drimiopsis kirkii.

Lily of the valley tree: Crinodendron patagua Loddon lily: Leucojum aestivum

Lonely lily: Eremocrinum albomarginatum

Madonna lily: Eucharis

Magic lily of Japan: Lycoris squamigera

Magic lily: Lycoris squamigera

Malabar glory lily: Gloriosa superba

Malagas lily: Ammocharis coranica

March lily: Amaryllis belladonna

Mariposa lily: Calochortus

Matthiole lily: Pancratium maritimum

Mediterranean lily: Pancratium maritimum

Mexican day lily: Tigridia

Mexican lily: Amaryllis belladonna

Mexican lily: Hippeastrum reginae

Mexican scarlet lily: Sprekelia

Milk and wine lily: Crinum latifolium

Milk lily: Crinum

Miracle lily: Lycoris squamigera

Misery lily: Amaryllis belladonna

Mock five lily: Cyrtanthus breviflorus syn. Anoiganthus breviflorus

Moreton Bay lily: Proiphys  cunninghamii syn. Eurycles cunninghamii

Mound lily: Yucca gloriosa

Mount Cook Lily: Ranunculus lyallii

Mount Etna lily: Stenbergia lutea

Mountain lily: Leucocrinum montanum

Mountain lily: Ranunculus lyallii

Mozambique lily: Gloriosa

Mystery lily: Lycoris squamigera

Naked lily: Lycoris squamigera

Natal lily: Clivia miniata

Nodding wood lily: Trillium cernum

Old woman lily: Cardiocrinum cordatum

Onion lily: Ornithogalum caudatum

Orange lily: Hemerocallis fulva

Orange river lily: Crinum bulbispermum

Orinoco lily: Crinum

Oxblood lily: Hippeastrum advernum

Paintbrush lily: Scadoxus punicerus

Paradise lily: Paradisea liliastrum

Paroo lily: Dianella caerulea

Parrot lily of South Africa: Gladiolus psittacinus

Parrot lily: Alstroemeria pulchella

Persian lily: Fritillaria persica

Peruvian lily: Alstroemeria

Peruvian lily: Hymenocallis

Peruvian swamp lily: Zephyranthes candida

Pig lily: Zanteschia aethiopica

Pinappel lily: Eucomis

Pinewood lily: Eustylis purpurea

Pink funnel lily: Androstephium breviflorum

Pink George (St. George) lily: Cyrtanthus syn Vallota

Pitcher lily: Amaryllis

Plantain lily: Hosta

Polianthus lily: Polianthes

Praire lily: Camassia

Praire lily: Cooperia

Praire lily: Nemastylis acuta

Princess lily: Alstroemeria

Purple dragon lily: Dranunculus

Queen lily: Amaryllis

Queen lily: Phaedranassa

Rain lily: Cooperia drummondii

Rain lily: Zephyranthes

Red bush lily: Clivia nobilis

Resurrection lily: Lycoris squamigera

River lily: Schizostylis coccinea

Royal Brunswick lily: Brunsvigia

Rush lily: Sisyrinchium

Sacred Aztec lily: Tigridia

Sacred lily of China: Narcissus Tazetta

Sacred tiger lily: Tigridia

Sand lily: Hypoxis hirsuta

Sand lily: Leucocrinum montanum

Sand lily: Pancratium maritimum

Santa Cruz lily: Victoria cruziana

Scarborough lily: Cyrtanthus elatus syn Vallota speciosa, Valotta purpurea

Scarlet River lily: Schizostylis coccinea

Schoolhouse lily: Hippeastrum advernum

Scrambling lily: Cyrtanthus elatus syn Vallota speciosa, Valotta purpurea

Sea lily: Pancratium maritimum

Sego lily: Calochortus nuttalli

September lily: Clivia minata

Shepherds lily: Ranunculus lyallii

Sibirian lily: Ixilirion tataricum

Silver dragon lily turf: Liriope spicata ‘Silver Dragon’

Sky blue lily: Ixiolirion tataricum

Sky blue mountain lily: Ixiolirion tataricum

Snake head lily: Fritillaria meleagris

Snake lily: Amorphophallus bulbifer

Snake lily: Brodiae volubilis

Snake lily: Dichelostemma volubile

Snake lily: Draculus vulgaris

Snake lily: Fritillaria meleagris

Snake lily: Haemanthus

Snake lily: Scadoxus punicerus

Snow lily: Erythronium grandiflorum

Snow lily: Trillium grandiflorum

Snowdon lily: Lloydia serotina

Solomons lily: Arum palaestinum

Southern swamp lily: Crinum americanum

Spear lily: Doryanthes excelsa

Spider lily: Hymenocallis calthina

Spider lily: Lycoris radiata

Spider lily: Nerine

Spider lily: Pancratium maritumum

Spire lily: Galtonia candicans

Spotted lily: Scilla ovalifolia

Spring lily: Erythronium albidum

St. Anthony’s lily: Sobralia macrantha

St. Bernard’s lily: Anthericum liliago

St. Bernard’s lily: Chlorophytum sp.

St. Bernard’s lily: Stenotaphrum secund

St. Bruno’s lily: Paradisea liliastrum

St. James lily: Sprekelia

St. James’ lily: Sprekelia formosiss

St. John’s lily: Clivia miniata

St. Joseph’s lily: Cybistetes longifolia

St. Joseph’s lily: Hemerocallis

St. Joseph’s lily: Hippeastrum hybr

St. Michael’s lily: Amaryllis belladonna

Star lily: Hypoxis stellata

Star lily: Leucocrinum montanum

Star lily: Milla biflora

Star lily: Zigadenus fremontii

Stink lily: Draculus vulgaris

Surprise lily: Lycoris squamigera

Swamp lily: Crinum americanum

Swamp lily: Crinum pedunculatum

Swamp lily: Zephyranthes

Sword lily: Gladiolus

Tartar lily Ixiolirion tataricum

Tawny lily: Hemerocallis

Tenby lily: Narcissus pseudonarcissus ssp. Obvallaris

Thong lily: Clivia miniata

Toad lily: Fritillaria meleagris

Toad lily: Tricyrtis

Torch lily: Haemanthus

Torch lily: Kniphofia

Torch lily: Scadoxus

Transkei lily: Nerine masonorum

Tree lily: Magnolia sp.

Trinty lily: Trillium grandiflorum

Triplet lily: Brodiae laxa

Trout lily: Erythronium

Trumpet lily: Zantedeschia aethiopica

Two leaf lily: Maianthemum bifolium

Vampire voodoo lily: Amorphophallus sp. ”Vampire”

Vanilla lily, Small: Arthropodium minus

Voodo lily: Arum cornutum

Voodoo lily: Amorphophallus bulbifer

Voodoo lily: Draculus vulgaris

Vaal River lily: Crinum bulbispermum

Wand lily: Eremurus

Water lily: Nymphaea

Waterfall lily: Gladiolus cardinalis

White arum lily: Zantedeschia aethiopica

White mountain lily: Erythronium montanum

White rain lily: Zephyranthes candida

White spider lily: Hymenocallis calathina

White spider lily: Lycoris albiflora

White star lily: Milla biflora

White zephyr lily: Zephyranthes candida

Whit sun lily: Narcissus poeticus

Whitw globe lily: Calochortus albus

Winding mariposa lily: Calochortus flexuosus

Wine lily: Crinum

Wood lily: Trillium

Yellow pond lily: Nymphaea

Zephyr lily: Zephyranthes